Pogosta vprašanja o MAP – telesna teža

Facebooktwitter

Odgovori zdravnika prof.dr. Maurizia Lucà-Morettija, direktorja instituta INRC, na pogosto zastavljena vprašanja:

Ali je možno z uporabo MAP varno zmanjšati preveliko telesno težo?

Da, uporaba MAP kot prehranskega dodatka med nizkokalorično dieto je učinkovita in maksimira zmanjševanje teže. Ko zaužijemo 10g MAP, ki nam da le 0,4 kcal, pridobimo toliko beljakovin, kot če bi pojedli cca. 350g mesa ali rib (bruto teže – opomba Iztok Ostan). Ob uporabi MAP med dieto preprečimo lakoto, maksimiramo izgubljanje teže in ohranimo moč ter čvrstost telesnih tkiv (kože, mišic).

Zakaj je MAP priporočljiv med nizkokaloričnimi dietami?

  • Z njim maksimiramo izgubljanje teže.
  • Ohranimo in povečamo moč in čvrstost telesnih tkiv (koža, mišice).
  • Izognemo se anomalijam, ki so pogosto povezane s shujševalnimi dietami (lakota, šibkost, hipoglikemija, glavobol zaradi ketoze, zmanjšan libido).
  • Izognemo se ponovni pridobitvi teže (jojo učinek).

Ali si lahko z uporabo MAP pomagamo pri zmanjšanju mišične mase in zmanjšani čvrstosti kože?

Da. Neprimerna prehrana vodi do negativnega ravnotežja dušika in posledično do zmanjšane sinteze beljakovin v telesu. Ta pa povzroča zmanjšanje telesne mišične mase in zmanjšanje čvrstosti kože. MAP je torej priporočljiv za osebe, ki se soočajo z zmanjšano mišično maso in ohlapnostjo kože.

Zakaj MAP prepreči lakoto?

Ker kljub svoji minimalni kalorični vrednosti (10g MAP daje izjemno nizko vrednost energije – manj kot 0,4 kcal) zaradi skrajno visokega izkoristka dušika zadosti našim prehranskim potrebam po beljakovinah. Zato je MAP priporočljiv kot prehranski dodatek med nizkokaloričnimi dietami, da prepreči lakoto.

Kako MAP prepreči ponovno pridobivanje teže (jojo učinek) po shujševalni kuri?

Nizkokalorične diete so večinoma povezane z zmanjšanim vnosom beljakovin, kar povzroči negativno ravnovesje dušika, to pa vodi v izgubljanje mišične mase in seveda tudi naše teže. Če po zaključku nizkokalorične diete ponovno vzpostavimo primeren vnos beljakovin, ne glede na celoten vnos energije, si mišična masa opomore in ponovno pridobimo izgubljeno težo. Z uporabo MAP kot dodatka k prehrani med nizkokaloričnimi dietami lahko preprečimo izgubo mišične mase in s tem tudi ponovno pridobitev teže po končani dieti (jojo učinek).

Kakšno je priporočeno doziranje MAP, če ga uporabljamo kot nadomestek za prehranske beljakovine med shujševalno dieto?

Namesto običajnega kosila ali večerje vzamemo 8 do 10 tablet MAP skupaj s potrebnimi vitamini, minerali in elementi v sledeh. MAP zaužijemo s približno 450g svežega sadja (vendar ne z bananami).

Vir:

INRC- International Nutrition Research Center (2001). The Master Amino Acid Pattern (MAP): The most common Q & A.

 

Produkti: OKA (angl. MAP)
Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Ni podatka
Vrsta primera: Pričevanje zdravnika
03/11/2014
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN