Probiotiki proti odvečni teži in trebušnim maščobam

Facebooktwitter

Gospa Mojca (50) je, kot sama pravi, zadovoljna gospa z nekaj odvečnimi kilogrami, s katerimi pa se ne obremenjuje. Na njeno prebavo zelo blagodejno vpliva uživanje probiotika EM. Nabavila si je trilitrsko pakiranje in na dan zaužila po 1 dl napitka. Opazila je, da je v času njegovega uživanja v šestih tednih shujšala za dva do tri kilograme, čeprav  ni spremenila prehrane ali načina življenja. Ko je probiotik za neko obdobje prenehala piti, so se kilogrami vrnili. Tudi nekateri drugi uporabniki probiotikov EM so nam sporočili podobne izkušnje. Seveda se ob tem pojavi vprašanje, ali imajo dobre bakterije resnično blagodejen vpliv na uravnavanje telesne teže.

Raziskav, ki bi preverjale učinek probiotikov EM na uravnavanje telesne teže, ni. Pa smo pregledali znanstveno literaturo o tem, ali mlečnokislinske bakterije, ki jih vsebujejo probiotična živila, lahko varujejo pred debelostjo. Več raziskav je to potrdilo. Naj navedemo nekaj izsledkov:

Skupina japonskih raziskovalcev pod vodstvom dr. Y. Kadooke (2010) je ugotovila, da je dnevno uživanje po 200 g fermentiranega mleka z mlečnokislinskimi bakterijami zmanjšalo maščobe v predelu trebuha (te so najbolj trdovratne) za skoraj 5% in podkožno maščobo za več kot 3%.

Na evropskem kongresu o debelosti (Daniells, 2009) je finski raziskovalec Kirsi Laitinen (Univerza Turku) predstavil ugotovitve študije, po kateri uživanje mlečnokislinskih bakterij od prvega tromesečja nosečnosti do konca dojenja (največ šest mesecev po rojstvu) pomaga ženskam pri zmanjševanju telesne teže po porodu. Tudi ta študija je pokazala, da je uživanje probiotikov učinkovito pri zmanjševanju obsega trebuha in deleža maščob v telesu nasploh.

Viri:

Daniells, Stephen (2009). Probiotics may help wemen regain their figures after pregnanac. Nutraingrediets.com, 7.5.2009; dosegljivo na: www.nutraingredients.com/content/view/print/245915, 13.5.2014

Kadooka, Y., Sato, M., Imaizumi, K., Ogawa, A., Ikuyama, K., Akai, Y., Okano, M., Kagoshima, M., Tsuchida, T. (2010). Regulation of abdominal adiposity by probiotics (Lactobacillus gasseri SBT2055) in adults with obesee tendencies in a randomized controlled trial. Eur J Clin Nutr. 64(6):636-43.

 

 

 

Produkti: Probiotik EM
Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Odrasli od 50-59 let, Ni podatka
Vrsta primera: Pričevanje uporabnika
09/08/2014
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN