Uporabnost MAP v izjemnih razmerah

Facebooktwitter

MAP je zelo obstojen (na stekleničkah je označen triletni rok trajanja), prenese temperaturna nihanja, potrebuje malo prostora (je lahko prenosljiv) in ima visoko prehransko vrednost. Zato je priporočljiv kot hrana ob elementarnih nesrečah, katastrofah in drugih izjemnih življenjskih razmerah (Costanzo 1999:39-42). V inštitutu INRC so pripravili set esencialnih živil, imenovan NEK (Nutrition Emergency Kit), namenjen preživetju v izjemnih razmerah. Poleg MAP vsebuje tudi vodo, esencialne rudnine in vitamine ter druga esencialna živila za kritje dnevnih potreb posameznika (NEK 2001) v zadostni količini.

V praktičnem preizkusu učinkovitosti MAP in drugih esencialnih hraniv v setu NEK v izjemnih življenjskih razmerah je petdesetletna Italijanka prehodila kitajsko puščavo. V 21 dneh je prehodila 540 km. Nosila je 15 kg težak nahrbtnik in premagovala dnevno nihanje temperature od –5˚ C  do +30˚ C. Vse dnevne potrebe po beljakovinah je v tem preizkusu zadovoljevala z MAP. Kljub skrajnemu naporu se ji telesna teža ni bistveno spremenila (zmanjšanje za 2%), mišična masa nad koleni pa se ji je okrepila za 10%. Skoraj za toliko se je povečala tudi mišična moč. Izboljšala se ji je tudi splošna telesna kondicija (znižala sta se srčni utrip in poraba kisika, izboljšal pa energetski izkoristek) (Mariani et al. 1999b:20-25).

MAP ne tvori fekalnih odpadkov, zato je kot živilo primeren v izjemnih razmerah, ko so fekalije vir okužb, pa tudi pri zdravljenju črevesnih obolenj. To pa je tudi njegova omejitev v vsakdanjem življenju. Ker ne pride do debelega črevesa, ne spodbuja peristaltike in regeneracije dobre črevesne flore. Organizem potrebuje za to primerno vlakninsko hrano, MAP pa je praviloma le dodatek k prehrani (čeprav ga zdravniki, po potrebi, predpisujejo za kritje vseh pacientovih potreb po beljakovinah).

Literatura:

Costanzo, S. (2001): Nuova opportunità nella nutrizione delle popolazioni in situazioni di emergenza, Atti del 1ºCongresso S.E.N.B. – La Med.Biol., Nº 3/1999, Suppl.

Mariani, E. et al.(1999b): Variazione di alcuni parametri antropomerici e fisiologici in una marciatrice cinquantenne prima e dopo l’attraversamento in  solitaria del deserto cinese; Atti del 1ºCongresso S.E.N.B. – La Med.Biol., Nº 3

NEK – The Nutritional Emergency Kit (2001). – International Nutrition Research Center.

Produkti: OKA (angl. MAP)
Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Ni podatka
Vrsta primera: Pričevanje zdravnika, Rezultat raziskave
22/08/2014
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN