Doziranje FHES – priporočila dr. Meyersa

Facebooktwitter

Zdravnik dr. Ron Meyers je prvi sistematično preizkušal učinke FHES v klinični praksi in je svoje ugotovitve že leta 1998 kot prvi objavil v knjižni obliki (Meyers 1998, slovenski prevod 2005). Tu so priporočila o doziranju FHES iz njegove knjižice:

Največ koristi od jemanja FHES imajo tisti, ki ga daljše obdobje redno uživajo skupaj s superživili. Po mojem mnenju je FHES eno tistih danes znanih hraniv, ki prinaša največje učinke glede na njegovo ceno. Za človeka, pa tudi za njegovo denarnico, je mnogo ceneje, če ostane zdrav, kot pa če mora plačevati ceno bolezni.

PRIPOROČENE DNEVNE KOLIČINE
Ker klinično preizkušanje FHES še traja, se bodo priporočljive količine morda še spremenile. Zaenkrat skupaj z večino svojih pacientov ugotavljam, da so učinkovite spodaj navedene količine. Nanašajo se na 250-miligramske kapsule in so odvisne od telesne teže.

Dnevni odmerek
Ena do dve kapsuli na dan za odraslo osebo ali otroka nad 12 let sta izjemen antioksidant, ki je kos škodljivim vplivom onesnaženja in stresa. Sam na primer vzamem eno kapsulo pred zajtrkom in eno pred večerjo oziroma pred spanjem. Kot pri vseh prehranskih dodatkih, so tudi pri tem učinki različno močni. Vendar pa je pri kliničnih preizkusih pogosto opaziti povečano energijo in večjo mentalno zbranost že 20 minut po zaužitju kapsule.
(Opomba: Proizvajalec sedaj priporoča, da začnemo z dvema kapsulama na dan in odmerek postopoma povečujemo na štiri kapsule.)

Izpostavljenost virusom in bakterijam
Priporočam, da takrat, ko vemo, da smo bili izpostavljeni povzročiteljem gripe ali prehlada, tri ali štiri dni jemljemo po dve do tri kapsule trikrat na dan. Če se simptomi kljub temu razvijejo, upoštevajmo navodila v naslednjem odstavku. Če ste bili izpostavljeni povzročitelju nevarne bolezni (na primer hepatitisa), nemudoma poiščite zdravniško pomoč.

Bakterijske in virusne infekcije
Vsake štiri ure vzemimo po dve ali tri kapsule. Moji pacienti in jaz smo ugotovili, da na ta način lahko zelo ublažimo simptome, ki jih povzročajo strupi škodljivih mikroorganizmov, včasih že v dvajsetih minutah po zaužitju kapsul. Vedeti moramo, da kapsule ne ubijejo bakterije ali virusa, ampak le upočasnijo bujno množenje njihovih strupov, tako da se jim imunski sistem lahko uspešneje zoperstavi. Škodljivi mikroorganizmi torej ostanejo v našem telesu. Kasneje lahko ponovno pridejo na površje in spet poskušajo napasti telo. Zato vam svetujem, da jemljete FHES še nekaj dni po tem, ko simptomi izginejo. Pacienti s simptomi akutne infekcije običajno začutijo olajšanje že po 24 do 48 urah, če pa FHES zaužijemo ob prvem znaku prehlada ali zastrupitve s hrano, sledi olajšanje že prej kot v dveh urah.

Kronične težave z dihali ali obtočili ter kronična degenerativna stanja
Nekateri pacienti s težavami dihal ali obtočil začutijo olajšanje že po dveh do desetih dneh od pričetka jemanja po dveh kapsul FHES trikrat na dan. Včasih nastopi olajšanje skoraj v trenutku. Pri mnogih pacientih s kroničnimi degenerativnimi boleznimi se je ob enakem režimu pokazalo izboljšanje po treh do sedmih dneh. Če želimo zmanjšati poškodbe zaradi prostih radikalov v obtočilih, ki so posledica mastne hrane, vzemite po eno kapsulo FHES pred vsakim obrokom. (Opozorilo: Priporočljivo je, da vaš dnevni obrok vsebuje manj kot 30 % maščobe).

Ugrizi in piki
Predlagam, da takoj po piku ali ugrizu zaužijemo dve do tri kapsule FHES. Odmerek vzamemo ponovno vsake štiri ure. Če je pik ali ugriz močno strupen ali če se pojavi alergijska reakcija, takoj poiščite medicinsko pomoč!

Kadilci in pasivni kadilci
Priporočljivo je, da kadilci in vsi tisti, ki so redno posredno izpostavljeni kajenju, še zlasti otroci, dnevno jemljejo FHES zaradi njegovih antioksidantskih koristi. Otroci do dopolnjenih pet let lahko zaužijejo od polovice do ene kapsule na dan. Otroci med petim in dvanajstim letom lahko vzamejo po eno do dve kapsuli dnevno. Otroci nad dvanajst let in odrasli lahko zaužijejo po dve do tri kapsule na dan.

Pred težkim treningom
Ker naporen trening poveča nastajanje prostih radikalov v telesu, veliko mojih pacientov pred vadbo z veseljem zaužije eno do tri kapsule FHES, saj poznajo njegovo izjemno antioksidantsko moč. FHES pripomore tudi k večji absorpciji kisika v celice, zato treniramo z večjo lahkoto in do hude utrujenosti pride mnogo kasneje kot sicer.

Zobne obloge in bolezni dlesni
Kapsulo FHES raztopimo v osminki litra dobre vode in s to raztopino umivajmo zobe. Preostalo vodo v ustih malce požvrkljamo in jo pogoltnemo. Nekateri ljudje potresejo nekaj FHES na vlažno zobno krtačko in s tem ščetkajo zobe. Pravijo, da njihovi zobje še nikoli niso bili tako čisti.

Otroci v starosti od pet do dvanajst let
Preventivni in vzdrževalni odmerek za otroke je polovica kapsule FHES na dan. Otroke lahko pripravite do tega, da jo zaužijejo, če jo stresete v jogurt ali jabolčni sok. Simptome akutnega prehlada in gripe preženemo s polovico do ene kapsule vsake štiri ure (razen med spanjem). FHES naj jemljejo še nekaj dni po ponehanju simptomov.

Otroci, mlajši od pet let
Predlagam, da dajemo otrokom, ki še niso dopolnili pet let, ob simptomih prehlada ali gripe četrtinko ali polovico kapsule vsake štiri ure (razen med spanjem). FHES vmešamo v jogurt, jabolčni sok ali kak drug nesladkan sok. (Mešanica se bo zaradi sproščanja vodika najprej morda malce zapenila). Otrok naj jo spije takoj. Nadaljujte tako še nekaj dni po ponehanju simptomov. Kot vzdrževalno dozo priporočam polovico kapsule na dan.

Vir:
Meyers, R. (2005). FHES. Flanaganov kremen, obogaten z vodikom. Ljubljana: Miró Gomsi – samozaložba.

 

Produkti: FHES
Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Otroci do 10 let, Ni podatka
Vrsta primera: Pričevanje zdravnika
10/10/2014
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN