Maraton in bosi tek

Facebooktwitter

Star sem 60 let in se sedmo leto ukvarjam z rekreativnim tekom. Zadnja tri leta sem pretekel ljubljanski maraton (42 km).
Ves ta čas, kar tekam, zelo pazim na zdravo prehrano. Pod pojem zdrava razumem:
– da količinsko ne sme biti preobilna, sicer potem ne morem teči in
– da mora biti ob relativno majhni količini kvalitetna in polnovredna.
Pred približno tremi leti sem tako ob branju različne literature o tem naletel na članek o MAP. Zadevo sem (kot mnogo drugih) želel preizkusiti. Nisem pričakoval, da je to nekaj čisto posebnega.
Moram povedati, da pri prehrani zelo pazim na dnevni vnos beljakovin v organizem, še posebej zato, ker sem pretežno vegetarijanec.

No, tako sem začel z MAP, in to redno po 4 stisnjenke na dan. Potem sem to dnevno dozo razdelil na 2 stisnjenki zjutraj na tešče in 2 zvečer pred spanjem.
Čeprav jem relativno majhne količine hrane (iz zgoraj opisanega razloga), sem opazil, da imam ob vsakodnevni uporabi MAP veliko energije, in to že zjutraj.
Potem sem opravil preizkus. Pred tekom (tekam večinoma ob koncu tedna, zjutraj, na dolžini cca 20 km) nisem zajtrkoval, zaužil sem le 6 stisnjenk MAP naenkrat. Presenetilo me je, da sem imel kljub praznemu želodcu dovolj energije.
V oktobru 2012 je pred začetkom maratona v Ljubljani padal moker sneg, temperatura je bila okrog ničle. Tistega jutra sem vzel samo 10 stisnjenk MAP, brez kakšnega koli zajtrka. Že od prej namreč vem iz prakse, da je ena najhujših stvari med tekom, če imaš težave z želodcem. Namreč, tek je vendarle poskakovanje z noge na nogo in kar poješ, tudi poskakuje s tabo – v tebi.
Tek je bil zelo naporen, obleka in copati so se povsem premočili, ampak zdržal sem do konca (4 ure 20 minut). Vem, da je k temu, da sem imel dovolj energije in sem zdržal, pripomogel MAP. Od takrat dalje je zame MAP = MAratonska Prehrana.
Čisto vsak dan vzamem po 4 stisnjenke (2 zjutraj in 2 zvečer), pred teki (cca 20 km) pa vzamem po 6 stisnjenk.
In še ena ugotovitev: Od lanske jeseni (po 18. Ljubljanskem maratonu) sem moral zaradi študijskih obveznosti zmanjšati količino teka. Za študij so šle tudi nedelje in tako je bilo teka od jeseni 2013 do poletja 2014 zelo malo, skupno le cca 250 km. Pa kljub temu ugotavljam, da se mi je (merjeno z OMRON merilnikom) odstotek telesne maščobe zmanjšal, količina mišic pa se je (že tudi po videzu) povečala.
Opazil pa sem še eno spremembo, ki jo je zaznala tudi moja žena: moja koža na obrazu je postala zelo gladka. To gladkost kože povezujem s svojo stalno uporabo MAP.
Doma imam vedno kakšno škatlico MAP na zalogi in tudi v prihodnje ga bom redno uporabljal.

PS: Posredujem tekaško sliko (4. Slovenski bosi tek, Kranj, 4.5.2014), ki jo lahko objavite.

 

Produkti: OKA (angl. MAP)
Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Stari 60 let in več
Vrsta primera: Pričevanje uporabnika
09/08/2014
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN

OBVESTILO!

Na tej strani uporabljeni izrazi  MAP, probiotiki EM in FHES niso komercialna imena dopolnil, pač pa označujejo le določene tipe produktov. Konkretni produkti teh tipov so se v času spreminjali. Nekatera pričevanja so bila pridobljena v preteklosti ali pa v tujini z nekoliko drugačnimi variantami produktov teh tipov, kot so sedaj v prodaji v Sloveniji. Na tej spletni strani objavljene informacije so zgolj informativnega značaja. V primeru bolezni ali nosečnosti so za svetovanje pri prehrani pristojni le zdravniki. Avtor ne prevzema odgovornosti za uporabo tu objavljenih informacij v zdravstvene namene.

Dr. Iztok Ostan

OBVESTILO!
Na tej strani uporabljeni izrazi  OKA, probiotiki EM in FHES niso komercialna imena dopolnil, pač pa označujejo le določene tipe produktov. Konkretni produkti teh tipov so se v času spreminjali. Nekatera pričevanja so bila pridobljena v preteklosti ali pa v tujini z nekoliko drugačnimi variantami produktov teh tipov, kot so sedaj v prodaji v Sloveniji. Na tej spletni strani objavljene informacije so zgolj informativnega značaja. V primeru bolezni ali nosečnosti so za svetovanje pri prehrani pristojni le zdravniki. Avtor ne prevzema odgovornosti za uporabo tu objavljenih informacij v zdravstvene namene.

Dr. Iztok Ostan
close-link