Poročilo s skupinskega polnovrednega postenja – 1

Facebooktwitter

Sem 77-letna upokojenka. Konec septembra (2016) sem se udeležila skupinskega postenja v Kriški vasi, ki je bilo organizirano v prijetnem okolju po smernicah dr. Ostana (polnovredno postenje) in s sprostitvenimi spremljajočimi dejavnostmi. Pred tem sem že imela izkušnje s postenjem – postila sem se največ 9 dni ob sokovih.

Vsak dan sem zaužila za 500 kalorij hrane in spila po 15 tablet OKA, 2 kapsuli FHES in 0,3 dl probiotika EM. V treh dneh polnovrednega posta sem shujšala za kilogram in pol. Krvni tlak se je znižal z začetnih 158/80 na 128/80. Pred postom in po njem sem opravila tudi krvne preiskave. Nivo glukoze v krvi se je znižal s 5,7 na 4,5 (referenčne vrednosti so od 3,6 do 6,1). Celokupni holesterol se je z zgornje meje normalnih vrednosti znižal na 5,0 (referenčne vrednosti so od 4,0 do 5,2). Slabi holesterol LDL je ostal na isti ravni – 3,2 (referenčne vrednosti  so od 2,0 do 3,5), dobri holesterol HDL pa se je znižal z 1,7 na 1,5 (referenčne vrednosti so nad 1,6). Zelo se je znižala tudi vrednost IGF-1, in sicer z 71 na 48 (referenčne vrednosti mi niso znane).

Pred postom sem se počutila nekoliko depresivno, zato sem izkoristila možnost individualnega pogovora s terapevtom in moje počutje se je bistveno zboljšalo, postala sem precej bolj optimistična.

Postim se vedno z lahkoto; tako je bilo tudi tokrat.

p.s.:  Naknadno sem ugotovila, da so referenčne vrednosti IGF-1 za žensko moje starosti med 35 in 168.

 

 

Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Stari 60 let in več
Vrsta primera: Pričevanje uporabnika
19/10/2016
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN

OBVESTILO!

Na tej strani uporabljeni izrazi  MAP, probiotiki EM in FHES niso komercialna imena dopolnil, pač pa označujejo le določene tipe produktov. Konkretni produkti teh tipov so se v času spreminjali. Nekatera pričevanja so bila pridobljena v preteklosti ali pa v tujini z nekoliko drugačnimi variantami produktov teh tipov, kot so sedaj v prodaji v Sloveniji. Na tej spletni strani objavljene informacije so zgolj informativnega značaja. V primeru bolezni ali nosečnosti so za svetovanje pri prehrani pristojni le zdravniki. Avtor ne prevzema odgovornosti za uporabo tu objavljenih informacij v zdravstvene namene.

Dr. Iztok Ostan

OBVESTILO!
Na tej strani uporabljeni izrazi  OKA, probiotiki EM in FHES niso komercialna imena dopolnil, pač pa označujejo le določene tipe produktov. Konkretni produkti teh tipov so se v času spreminjali. Nekatera pričevanja so bila pridobljena v preteklosti ali pa v tujini z nekoliko drugačnimi variantami produktov teh tipov, kot so sedaj v prodaji v Sloveniji. Na tej spletni strani objavljene informacije so zgolj informativnega značaja. V primeru bolezni ali nosečnosti so za svetovanje pri prehrani pristojni le zdravniki. Avtor ne prevzema odgovornosti za uporabo tu objavljenih informacij v zdravstvene namene.

Dr. Iztok Ostan
close-link